ORIENTARE PROFESIONALA

ALEGE CE TI SE POTRIVESTE


Scopul proiectului:

Scopul acestui proiect este orientarea de informare a elevilor din clasele a IX-a din liceele cu profil tehnic/tehnologic, în vederea unei optiuni corecte între scoala profesionala si liceu si recreerea bazei petru formarea de personal calificat.

Faza 1 Activitati de orientare si informare;

Faza 2 Constituirea de grupuri de firme care sa sustina clasele de scoala profesionala formate;

Faza 3 Sustinerea scolilor profesionale prin acordarea de burse elevilor, realizarea practicii in firmele sustinatoare, formarea de formatori, dotarea laboratoarelor, totul avand drept scop ameliorarea procesul de calificare al elevilor.

Desfasurare:

In prima zi: a fost realizata o campania de informare asupra posibilitatii de alegere a elevilor claselor a IX-a, intre scoala profesionala si liceu, cu prezentarea fiecarei meserii pe care ar putea sa o urmeze in liceele din Timisoara;

Informatii transmise elevilor: meseriile cautate de firmele angajatoare, domenii de activitate in care se fac cele mai multe angajari, investitii facute in regiunea de Vest in ultima perioada, principalii investitori din industria Automotive prezenti in regiunea de Vest, rata somajului si numarul de someri la nivel national si in jud. Timis, numarul somerilor proaspat absolventi din Timis in functie de scoala absolvita, programul sustinut de Ministerul Educatiei, etc.


Tot in prima zi dupa masa, au fost convocati parintii in sedinte deschise, pentru prezentarea situatiei concrete din piata fortei de munca de care ar trebui sa tina cont in decizia lor cu privire la orientarea propriilor copii.

A doua zi: Au fost organizate vizite in firme de profil, astfel incat sa poate vedea ce presupune meseria pe care acestia ar urma sa o aleaga, precum si intalniri cu angajatii firmelor care au facut cariera, avand la baza o scoala profesionala.

 
 

SPRIJIN PENTRU INVATAMANTUL CU PROFIL TEHNIC


Desfasurare:

In fiecare primavara, organizam in licee cu profil tehnic campanii de orientare in cariera pentru elevii de clasele a opta si a noua. Am inceput cu liceele Electrotimis, Ungureanu, Coanda si Ferdinand.

Aceasta idee a luat o mare amploare inca din al doilea an de implementare, cand 30 de scoli si licee au dorit sa fie incluse in program. In fiecare an venim cu noi informatii asupra schimbarii pietei, a noilor tendinte in materie de meserii cautate si bine platite, luand in calcul detalii precum rata somajului, expansiunea industriilor, preocentajul de absolventi necalificati si ne reimprospatam viziunea asupra acestor probleme.

Domeniile tehnice si domeniul automotive cu predilectie pun la dispozitie multe meserii precum confectioner echipament electric, lucrator hotelier, prelucrator prin aschiere, bucatar, lacatus mecanic, electrician etc care necesita pregatire calificata. Noi ne-am propus sa le aratam elevilor ce inseamna si practica pe langa teorie. Vrem sa le aratam ce inseamna piata muncii si care sunt cele mai viabile optiuni de viitor pentru ei.

Am distribuit materiale promotionale cu scop informativ in care aratam precis ce drum pot alege, ce e cel mai profitabil pentru ei si in final, am organizat vizite in firme de profil unde au avut tangenta directa cu mecanismul de productie. Leman Industrie si Hero Supermold au facut acest lucru posibil.

Cu alte cuvinte, prin actiunile noastre, vrem sa atragem atentia asupra partii practice in detrimentul celei teoretice. Incurajam tinerii sa urmeze scolii profesionale, incercand, in fond, sa contribuim la stabilirea echilibrului si armoniei pietei din zona de Vest.